уторак, 25. јануар 2011.

Pas


Vaše štene je još uvek " beba" i nije u mogućnosti da zadrži mokraću i feces ako ide napolje samo posle obroka.
Tako mladog psa je potrebno izvoditi 5 - 6 puta dnevno (prosečno svaka 3 sata: 8h - 11h - 14h - 17h - 20h - 23h), a ni to nije garancija da se neće koja nezgoda dogoditi u kući (jer razmak između zadnje večernje šetnje i prve jutarnje je dosta veliki za tako mladog psa).
Nije dobro da štene jede neposredno pre nego što ga izvedete u šetnju. Štene bi trebalo prvo voditi u šetnju, a tek nakon šetnje nahraniti ga i po mogućnosti mu omogućiti spavanje, kako ne bi došlo do izbacivanja hrane (povraćanja).
Savjetujem Vam, ako niste u mogućnosti toliko puta dnevno izvoditi štene napolje, da štene naučite da nuždu obavlja na tzv. pelene za štence (jako apsorbujuća podloga koja se sastoji od materijala koji dobro upija i od najlonskog dela koji ne propušta mokraću). Takođe postoji i privlačni miris za vršenje nužde i odbojni miris za mesta na kojima ne želite da Vaše štene vrši nuždu. Te je pelene potrebno postaviti na određeno mesto gde želite da Vaš pas obavlja nuždu, s tim da mu je to mesto uvek dostupno. Takođe možete nabaviti tzv. wc za štence, a to je plastična posuda sa peskom za obavljanje nužde i lopaticom kojom se odstrani pesak koji se zgrudva nakon mokrenja i takođe služi za odstranjivanje izmeta.
U načelu, štence nije dobro kažnjavati za to što ne znaju da obavljaju nuždu na mesto i u vreme koje smo mi zamislili. Radije se koristite metodom nagrade (kada obavi nuždu napolju ili na wc-u dajte mu pseći keksić). Svi psi pre ili posle nauče da obavljaju nuždu napolju, gde to rade i drugi psi, jer na taj način obeležavaju teritoriju i međusobno komuniciraju (hormoni se izlučuju mokraćom).
Ishrana:
Psu je za život potrebna hrana koja se sastoji od proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala. Proteini su osnovni sastojci građe tela, ugljeni hidrati i masti su izvor enegije, a sve promene u pretvaranju hrane u organizmu događaju se delovanjem enzima, uz pomoć određenih vitamina i minerala.
Kako bismo napravili jedan hranjivi i potpuni obrok, potrebno ga je nutricionistički izbalansirati u svakom sastojku. Današnjoj urbanoj hrani često nedostaju bitni sastojci, čak i za nas ljude. Pseći organizam u gradu dodatno je opterećen i neprestanim stresovima (automobili, gomila ljudi, veliki broj pasa, neprestani dodir sa raznim zaraznim i nezaraznim bolestima...) i njihov se organizam mora stalno prilagođavati novonastalim situacijama, za razliku od npr. pasa na selu.
U male pse (mini program) svrstavamo pse koji kao odrasli teže između 1 i 10 kg. Ovoj kategoriji pripadaju i maltezeri, psi čija težina ne prelazi 4 kg.
Ono što je je kod njih karakteristično je da često pate od osetljivih zuba i zubnog mesa zbog naslaga zubnog kamenca. Stoga je važno napomenuti kako kuvana hrana nema potrebni abrazivni učinak, za razliku od dehidrirane hrane. Ovi psi su, u pravilu, izuzetno izbirljivi i kada biste mu na jelovnik još uvrstili i dodatnu, kuvanu hranu, to bi samo još dodatno stimulisalo njegovu izbirljivost.
Mali psi ne asimiliraju dobro proteine iz digestivnog trakta. Posledica je mekana i voluminozna stolica. Da bi se to olakšalo potrebno je osigurati proteine koji su visoko svarljivi, čime se kompenzuje njihova nedovoljna asimilacija iz crevnog sadržaja. Rezultat je bolja konzistencija fecesa i manji intenzitet neugodnog mirisa.
Takođe, mali psi imaju veće energetske potrebe nego veliki psi, jer npr. samo za istu udaljenost potrebno im je napraviti puno više koraka nego velikom psu. Također, skloni su nakupljanju prekomerne telesne težine.
U gradskoj sredini mali su psi izloženi mnogim izvorima zagađenja okoline. Uticaj tog zagađenja naročito je vidljiv na dlaci.
Neka od premium ili super premium hrana - kao što su: Royal Canin, Hill's, Eukanuba, Brit Care, Aleva, Trainer, Belcando - bi bile pravi izbor za Vašeg psa.
Svi gore navedeni problemi malih pasa mogu biti rešeni ishranom koju sam Vam preporučila zahvaljujući proteinima visoke svarljivosti, granulicama posebnog oblika, veličine i teksture, dodanim sumpornim aminokiselinama (metionin i cistin) te Omega-6-masnih kiselina i vitamina A za kvalitetnu i sjajnu dlaku. Kvalitetna hrana takođe ograničava formiranje zubnog kamenca, zahvaljujući natrijum polifosfatu. Kada Vaš ljubimac napuni 10. meseci, možete preći na hranu za odrasle pse - i nadalje program za mini rase, ali u "adult" verziji.
U svakom slučaju, uz ovakvu kvalitetnu ishranu kakvu ste pružili svom psu, nema potrebe za dodatnom kuvanom hranom, kao niti za dodavanjem vitaminsko-mineralnih dodataka u ishranu.
Štene bi trebalo hraniti 3-4 puta dnevno a propisane količine koje se nalaze na tabeli originalnih pakovanja su dnevne doze, tako da se ta propisana količina podeli na 3-4 dela.
Šetnja:
Štene može da izlazi napolje 10-tog dana od završetka programa vakcinacije i revakcinacije, odnosno kada je završeno formiranje imuniteta. Dakle sa otprilike 3,5 meseca.
Kupanje:
Kupanje može biti suvo i vlažno (klasično). Suvo kupanje se sastoji u tretiranju - posipanju psa suvim šamponima koji mogu biti u vidu spreja ili pudera (praha). Pas se ovim šamponima poprska i ostavi se da deluju oko 10 minuta, a zatim se pas iščetka. Suvim šamponima je moguće češće kupati psa. U ponudi Pet centra imamo i fiziološki šampon za pse i mačke, kojim se pas takođe može češće kupati u cilju očuvanja čiste i sjajne dlake.
Kada je u pitanju klasično kupanje, mora se voditi računa o vremenskim uslovima (godišnje doba). Ukoliko su to hladniji dani, psa posle kupanja ne treba izvoditi napolje i u svakom slučaju najbolje je da se kupanje obavlja u večernjim časovima. Pas se kupa mlakom vodom (voditi računa da voda ne uđe u ušni kanal). Prvo se pas nakvasi, a zatim se nanese neki od blagih šampona, blago utrlja, a zatim temeljno ispere vodom. Nakon kupanja psa posušiti peškirom i smestiti na neko toplije mesto dok se ne osuši. U običnoj toploj vodi možete da operete šapice posle svake šetnje. Klasično kupanje vodom i šamponom ne preporuča se često, najviše do 3 puta godišnje, osim ako se ne radi o izložbenim psima kada se primenjuju specijalni šamponi koji ne oštećuju kožu i dlačni pokrivač.
Navike psa bi trebalo da prilagodite sopstvenim navikama tako da on spava kada i vi; u tom smislu preporučujem Vam da se sa psom više igrate u toku dana. 

Koprofagija je pojam koji označava konzumiranje izmeta. Pretpostavlja se da pas jede svoj izmet zato što mu u svakodnevnoj ishrani nedostaju određeni nutritijenti. Ova tvrdnja ne mora biti apsolutno tačna, naročito kada koprofagiju primetimo kod zdravih pasa koji se hrane hranama superpremijum kvaliteta, koje imaju optimalno izbalansirane sve sastojke hrane. 
Za organizam je neophodno da se tokom dana ishranom obezbedi unos svih hranljivih materija: proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina itd. Kada se organizmu svi ovi faktori obezbede, onda on optimalno funkcioniše: raste, suprotstavlja se infektivnim agensima, hladnoći, obezbeđuje redovnu pojavu estrusa kod ženki itd. Ako se vremenom ne obezbede neke materije, organizam reaguje trošenjem depoa (masti iz masnog tkiva, proteina iz mišića i jetre, glukoze iz glikogenih granula jetre i mišića kao i drugih materija itd.) Ove zalihe ne traju večno, tako da dugotrajniji nedostatak istih u ishrani dovodi do manjka, slabljenja organizma i pojave zdravstvenih problema.

Kada pas jede svoj izmet, smatra se da mu nedostaju vitamini i minerali. Vitamini učestvuju u nizu metaboličkih procesa u organizmu, oni su aktivatori raznih enzima, učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, mineralnih materija, učestvuju u procesima prenosa impulsa kroz nervni sistem, sintezi hormona itd. Minerali su takođe esencijalni, a naročito su potrebni organizmu u porastu, za mineralizaciju koštane mase.
U izmetu zdravog psa nema hranljivih materija koje mogu biti od koristi za psa. Nekada, ako organizam nije u mogućnosti da svari masti, dolazi do pojave nesvarenih masti u izmetu (steatorea), a zbog njihovog nedostatka u organizmu, pas pojede svoj izmet. Kod pojave malapsorpcije, pas nije u mogućnosti da svari sve materije hrane, pa one podležu truležnim procesima u debelom crevu, stvarajući gasove. Takav izmet u sebi sadrži nesvarene materije, pa ih ponekad pas naknadno unosi konzumirajući svoj izmet.

Ukoliko se pas hrani adekvatnim hranama i nema zdravstvenih problema, preporučuje se da se u ovakvim sitacijama primene neki od vitaminsko-mineralnih preparata koji će nadoknaditi eventualni manjak. U našoj ponudi postoji veliki broj ovakvih preparata koji se lako primenjuju, imaju odličan ukus, pa ih pas rado konzumira kao poslasticu. U svom sastavu imaju vitamine, minerale i neke aminokiseline, kao i esencijalne masne kiseline (Pet Phos, Cafortan, Caniletten, Super Cal, Aufbau, Mineral itd.).

Pas je društveno biće. U prirodi bi živeo u čoporu, ponašajući se po pravilima čopora i u skladu sa hijerarhijskom lestvicom na kojoj se nalazi. U društvu čoveka, pas porodicu sa kojom živi doživljava kao svoj čopor, a ljude, kao pse koji su malo drugačiji od njega. Pravila su ista, a pas će uvek težiti da bude dominantan. Kada pas ostaje dugo sam, ili kada mu ljudi ne posvete dovoljnu količinu pažnje, on pati i nekada se desi da pokaže određeni oblik ponašanja kako bi privukao pažnju na sebe ili kako bi suzbio stres. Konzumiranje izmeta može biti posledica nedostaka pažnje. Naime, svaki put kada on pojede izmet, Vi mu ukažete pažnju, zabrinutost, pa pas usvoji taj oblik ponašanja.

Preporučujem Vam da počnete sa korišćenjem vitaminskih preparata. Ishrana bi trebalo da je adekvatna njegovom uzrastu i veličini (superpremijum hrane za junore velikih rasa). Pored korekcije ishrane, pokušajte da mu posvetite više pažnje i da ga podstaknete fizički i mentalno (dresurom). Kada se desi da pojede svoj izmet, ignorišite ga. Trebalo bi da nauči da pažnju dobije na neki drugi način (npr. donošenjem loptice, zajedničkom igrom i sl.).


Нема коментара:

Постави коментар