уторак, 25. јануар 2011.

Morsko prase
Jesam li prava životinja za tebe?
Morska prasad su idealni kućni ljubimci za decu. Ponekad su razdražljivi, ali retko će ogrebati ili ugristi vlasnika. Znatiželjni su, druželjubivi i komunikativni. Životni vek morskog praseta je 4 - 8 godina.

Odakle dolazim?Morska prasad su poreklom iz centralnog dela Južne Amerike. U 16. veku španski osvajači prenose ih u Evropu, gde postaju omiljeni kućni ljubimci. Zamorac ili morsko prase dobio je tako i ime: donešen je preko mora i javlja se kao prase. Unutar vrste postoji više varijanti boje i krzna. Osnovne podele: zamorac kratkodlaki mekane dlake, zamorac svilene dlake, zamorac duge dlake.

Gde volim da živim?
Morska prasad su prilično aktivna i zahtevaju mnogo prostora. Mesto na kome će morsko prase boraviti mora biti zaštićeno od kiše, sunca i hladnoga vetra, promaje i naglih promena temperature. Prilikom izbora kaveza moramo paziti da mu površina nije manja od 120 x 60 cm i da nije niži od 50 cm. Naravno, ukoliko je više njih, potreban je veći kavez. Ako je kavez manji, morsko prase moramo češće puštati u šetnju po stanu ili nekom napolju dobro ograđenom i zaštićenom prostoru.   Sigurnije će se osećati ukoliko je njegov kavez na nekom višem mestu. U samom kavezu potrebno je obezbediti mesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje i slobodno kretanje. Dno kaveza treba da bude posuto steljom koja se  svakodnevno čisti kako bi se izbegli neugodni mirisi i pojava bolesti. Bilo bi poželjno da morsko prase svaki dan izlazi iz kaveza, ali treba obratiti posebnu pažnju kako ne bi imao prilike da gricka električne kablove ili otrovne biljke.

Kako sa mnom postupati?Prvi dan u novoj sredini morsko prase će biti plašljivo i suzdržano. Pre nego što pokušate  da ga stavite u ruke, važno je da  sa njim nekoliko dana “razgovarate”. Nakon toga mu ponudite ukusan zalogaj iz ruke i kada vidite da više nije plašljiv, uz mirno pričanje uzmite ga u ruke i mazite. Tako ćete zadobiti njegovu naklonost. Nakon toga će Vam iz znatiželje i sam dolaziti u ruke.

Šta rado jedem?Morska prasad su biljojedi. Suvo seno je baza njihove ishrane pa zato uvek mora biti dostupno. Uz seno, u posudici treba da ima stalno mešavinu semenja za morsku prasad i svakodnevno sveže voće i povrće. Kako su veliki izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do preterane težine. Količina gotove hrane za zamorce bila bi 1 kašika dnevno. Kao hranu možemo ponuditi i spanać, celer, paradajz, šargarepu, papriku, krastavac, jabuku, dinju, breskve, grožđe, jagode, kruške, travu (sa nezagađenih površina, nikako uz puteve), list maslačka.

Održi me fit i zdravimZdravo morsko prase ima bistre oči, suvu njuškicu i uredno i sjajno krzno. Nokte i zube  treba redovno kontrolisati. Probleme sa češanjem, svrabom, gubitkom dlake ili bilo kojom promenom izgleda ili ponašanja mora rešavati veterinar. Dugodlake zamorce  treba redovno češljati kako bi im dlaka bila u što boljem stanju, da se ne bi mrsila, a ako primetimo da mu dužina dlake smeta  prilikom kretanja ili se previše prlja kod obavljanja nužde, moramo je skratiti.

Zdravlje Morsko prase je zdravo kada:
- živahno je i ima dobar apetit
- oči mu nisu suzne i krmeljave
- zubići i nokti mu nisu predugački
- ima suv nosić
- dlaka je sjajna i miriše na sveže seno ili slamu
- nema otoka ili vidljive povrede

RazmnožavanjeMužjaci su spremni za parenje sa 60 dana, a ženke sa 28 - 35 dana. Trudnoća traje 59 - 72 dana, a na svet dolazi 2 - 5 mladih. Čim se izlegu,  imaju otvorene oči i dlaku. Sisaju 2 - 3 nedelje. Ako se odlučite da parite ženkice, morate to učiniti dok su mlađe (od 6 mjeseci do godinu dana starosti).

Volim li društvo?Morska prasad vole društvo i bilo bi idealno da su u kavezu najmanje dvoje. Najlakše je kad ih nabavite dok su mali.  Postaju agresivni ako ima više mužjaka blizu ženki. Sam mužjak može bez problema da boravi  sa drugim mužjakom ili ženkom, ali privikavanje je lakše ako odrastaju od malena zajedno ili se kasnije moraju pomalo privikavati jedno na drugo. Ukoliko je mužjak kastriran, dozvoljene su sve kombinacije. Zajednički život sa kunićem nije idealan zbog razlika u ponašanju.

Нема коментара:

Постави коментар